11 Eylül 2014 Perşembe

KYK Yurt Başvurusunda Gerekli Olan / İstenilen Belgeler Nelerdir?

Üniversiteye gidecek öğrencilerin merakla bekledikleri yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile beraber tercih ettikleri okulları kazanan öğrenciler kayıt ile ilgili işlemler için hazırlıklara başlamıştır. Üniversiteyi kazanan öğrenciler kayıt işlemlerinin yanı sıra, kazandıkları üniversitenin olduğu illerde barınma, yurt, ev, pansiyon vb. olanakları şimdiden düşünüp araştırmaya başlamış durumdalar.


Öğrencilerin büyük çoğunluğu üniversite de Devlet yurtlarını kullanmaktadırlar. Bu yurtları tercih etmek, Burs ve Öğrenim kredisi almak isteyen öğrenciler KYK yani Kredi Yurtlar Kurumu'nun başvurularının başlamasını bekliyorlardı. Nihayet öğrencilerin beklediği haber geldi. Gençlik ve Spor Bakalnlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bakanlık bünyesinde faaliyetine devam eden KYK Kredi Yurtlar Kurumu'nda barınmak isteyen ve burs başvurusu yapmak isteyen öğrenciler internetten başvuru yapabilecekler.

Kredi ve Yurtlar Kurumuna Kredi ve Yurt için başvuru yapmak isteyen öğrencilerin yurtkur başvuru işlemleri ilgili bir çok konuyu merak etmektedirler. Sizlere bu yazımızda KYK Kredi Yurtlar Kurumunun İnternet sitesinden yapılacak olan Kredi yada Burs başvuru işlemlerini ve kayıtlarda gerekli belgeler neler, yurt paraları ne kadar, kayıt nasıl yapılır gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını sizler için derledik. eğitim haberleri


KYK Yurt Başvurusunda İstenen Belgeler Neler?


1. Öncelik Belgesi
- Şehit veya gazi çocuğu, (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
- %40 ve üzerinde engel durumu olanlar, (Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor)
- Anne ve babası vefat edenler, (Bağlı bulunduğunuz Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi)
- Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak belge)
- Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, (Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
- 12/05/2011 tarihli ve 27932 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Milli Sporcu Belgesi" almış sporcular,(T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
- 2014-2015 öğretim yılında yükseköğrenim öğrencisi olarak Kurumumuza başvuran ve 13.05.2014 tarihinde Manisa Soma maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle babası vefat eden öğrenciler
2. 4 adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf,
3. Anne veya babası %40 ve üzerinde engelli olanlar (Engelli için Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor).


KYK Yurt Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar Neler?
Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırılmaktadır. Beyanlarınızın doğru olmadığının tespit edilmesi halinde yurda yerleştirmeniz yapılmayacak olup, kayıt olmanız halinde ise yurtla ilişiğiniz kesilecektir.

- Başvurunuzu yaparken her alanı dikkatlice inceleyin, konuyu tam olarak kavradıktan sonra ilgili alanı cevaplayınız.
- Hatalı, eksik bildirim, gerçeğe aykırı beyan yurda girmenizi engeller.
- Kimliğiniz ile ilgili bilgileri, mutlaka nüfus cüzdanınıza bakarak cevaplayınız.
- Bekar öğrenciler anne ve/veya babasına (evli öğrenciler ise kendilerine ve/veya eşlerine) ait aylık net gelirlerini tam ve doğru olarak yazınız.
- Başvuruda bulunduktan sonra gerekmesi halinde, başvuru bitim tarihine kadar bilgilerinizde güncelleme yapabilirsiniz.



KYK Kredi Yurtlar Kurumu Adres ve Telefon Numaraları

Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı Yurtlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki adres ve telefon numarasını kullanabilirsiniz.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü
Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığı
Söğütözü Mah. 2176 Sokak NO:25 ÇANKAYA/ANKARA
Tel: 0(312) 551 60 00 Genel Müdürlük (pbx)
Faks: 0 (312) 551 65 60


BAŞBAKANLIK BURSU İLE YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMUNUN VERDİĞİ BURS AYNI MIDIR?
5102 sayılı kanun ile 2004-2005 Öğretim yılından itibaren Başbakanlık bursu dahil bazı kamu kurumları tarafından verilecek burslar KYK tarafından ödenmektedir.


BURS VE KREDİ BAŞVURULARI AYRI AYRI MI YAPILMAKTADIR?
Burs/kredi başvuruları elektronik ortamda aynı başvuru sayfası üzerinden alınmaktadır.


BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BUNDAN SONRA NE YAPMAM GEREKİYOR?
Öğrencilerin müracaat etmiş olmaları kendilerine mutlaka burs veya kredi tahsis edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler yapılacak iş ve işlemleri Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.


BURS/KREDİ BAŞVURUSU YAPTIM. BAŞVURUMU İPTAL ETMEK İSTİYORUM NE YAPMAM GEREKİYOR?
Yaptığınız başvuru sonucunda tarafınıza burs/kredi çıkması halinde www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinde burs/kredi taahhüt senedini düzenletmediğiniz sürece tarafınıza ödeme yapılmamaktadır. Böylece başvurunuz iptal olmuş olacaktır.


BURS/KREDİ BAŞVURUSUNU YAPTIM. SONUCU NASIL VE NEREDEN ÖĞRENECEĞİM?
Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler durumlarını Kurumumuz www.kyk.gov.tr sayfasından takip edebilirler.


İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ BURS ALABİLİYOR MU?
Kurumumuza burs/kredi almak üzere müracaatta bulunan ikinci öğretim öğrencileri de , yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs almasına uygun bulunması halinde Kurumumuzdan burs alabilirler.


İLK 100 BURSUNDAN FAYDALANABİLMEDE; BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMUNUNA YERLEŞEBİLMEK İÇİN ÖSYM TARAFINDAN YAPILAN SINAVLARIN HEPSİNDEN Mİ İLK 100’ E GİRMEK GEREKİYOR?
ÖSYM Başkanlığınca Kurumumuza bildirilen her öğrenim dalında ham puan bazında ilk 100’e giren öğrencilere öncelikli olarak burs ödemesi yapılmaktadır.


HEM ÖĞRENİM KREDİSİ HEM DE BURSU AYNI ANDA ALABİLİYOR MUYUZ?
Kurumumuz tarafından burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir.


KURUMUNUZDAN ÖĞRENİM KREDİSİ ALMAKTAYIM. BU KREDİNİN BURSA DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUM NE YAPMALIYIM?
Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına giren öğrencilerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.


"ÖNCELİKLİ" OLARAK BURS-KREDİ ALAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?
Şehit çocukları,
Gazi çocukları,
Sosyal Güvenlik Kurumundan; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların kendileri ve çocukları ile vazife malulü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları,
Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler,
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,
Lise ve dengi öğrenimlerini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
Terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar,
“Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular,
İlk yüze giren öğrenciler öncelikli olarak burs almaktadırlar.


“ÖNCELİKLİ” ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NEREDEN EDİNEBİLİRLER?
• Şehit veya gazi çocuğu ile Sosyal güvenlik Kurumundan ; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların çocukları ile vazife malullüğü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları (Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge),
• Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler (tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor),
• Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar ( T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan alınacak belge),
• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, ( Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge),
• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrenciler ve ölenlerin çocukları ( Valilikten alınacak belge),
• Milli olmuş Amatör sporcular ( T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünden alınacak milli sporcu belgesi),
• Anne ve babası vefat edenler, (Kurumumuz tarafından Mernis’den alınmaktadır).


ÖNCELİKLİ ÖĞRENCİLER ÖNCELİK BELGELERİNİ NE ZAMAN ve NEREYE TESLİM EDECEKLER?
Burs/Kredi müracaat sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr ‘de ilan edilen tarihler arasında, posta yolu ile Söğütözü Mahallesi, 2176 Sokak, Numara:25 Çankaya, Ankara adresine öncelik belgenizi gönderebilirsiniz.


ÖNCELİK BELGEMİ BİR SONRAKİ YIL GÖNDERDİM İŞLEME ALINACAKMI?
Belgenizi ilgili öğretim yılında Kurumumuzun belirttiği tarihlerde teslim etmeniz halinde belgeniz işleme alınacaktır.


BURS/KREDİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILMAKTADIR?
Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle, ilgili Ziraat Bankası şubesi aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. Öğrenciler şubelerini www.kyk.gov.tr internet adresimizden öğrenebilirler.



yurt başvurusunda istenilen belgeler neler, kayıt için gerekli belgeler neler, kredi yurtlar kurumu başvuruda istenilen belgeler, kredi yurtlar kurumu yurt başvurusu işlemleri, kredi ve yurt başvurusunda istenilen belgeler neler, kredi öğrenim kredisi yurt başvurusunda istenilen belgeler neler, kyk başvurusu ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor, kyk iletişim bilgileri, kredi yurtlar kurumu adres ve telefon bilgileri, üniversite yurt kayıtları ne zaman başlıyor, üniversite yurt kayıtları için gerekli belgeler neler, yurtkur başvurusunda istenilen belgeler, yurtkur başvuru için istenen belgeler neler, yurtkur parası kaç para, kyk yurt aylık kaç para, 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder