4 Kasım 2014 Salı

Çalışan kadınların en çok zorlandıkları ve sıkıntı çektikleri dönem hamilelik dönemleridir. Çalışan kadınlara iş hayatında hamilelik dönemlerinde onlara tanınan bazı haklar vardır.

Bunlardan bazıları süt parası, doğum öncesi izin ve doğum sonrası izinleridir. Çalışan bayanların hamilelik dönemlerinde araştırdıkları ve merak ettikleri konulardan bazıları bunlardır.

Özellikle hamile kadınların süt parası nasıl alınır, nereden alınır gibi konuların yanı sıra doğum izni ile ilgili de, doğum izni ne zaman başlar, doğum izni ne kadar, doğum izni parası ne kadar gibi aramalar yapmaktadır.

SGK’dan doğum parası nasıl alınır?

Öncelikle doğum parası dediğimiz olay “analık hakkı”kapsamında yer alır. 8 hafta doğum öncesi, 8 hafta doğum sonrası olarak toplam 16 hafta olarak hesaplanır. Doğum izni almak için hangi belgelerle nereye başvurmalısınız? güncel haberler

Doğum izni almak isteyenler doğum iznine ayrıldıkları dönemdeki çalışamaz raporunu aldıklarında işyerlerinin muhasebe birimine verdiklerinde muhabese birimi yetkilileri o raporu kendileri sosyal sigortalar kurumuna (SGK) vermektedirler. Yani annelerin bir işlem ve bir yere gitmelerine gerek yoktur.

Ancak doğum izni parası biraz geç verildiği için annenin bankayı arayarak ayda bir yada sık sık TC kimlik numarasını söyleyerek sormaları gerekmektedir. Doğum izni paraları Ziraat bankasına yatmaktadır.

Doğum izni parasını alabilmeniz için bazı şartlar var. Bu şartlarda nelerdir:

-Sigortali annnenin doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.
-Gebeliğinizin 32. Haftasında izine ayrılabilirsiniz. Doktorunuzdan çalışamaz raporu alıp bunu iş yerinize teslim etmeniz gerekmektedir. Böylece 8 hafta öncesinden izine ayrılmış olursunuz.
-Eğerki 8 hafta önceden izine ayrılmak istemezseniz 32. Haftada doktorunuzdan “calisir” raporu alıp iş yerinize teslim etmelisiniz. 37. Haftanın sonunda çalışamaz raporu alıp bunuda is yerinize teslim ettiniz zaman işlem tamamdır. Böylece 8 haftalık süreçten kalan 5 haftayı doğum sonrasında kullanabilirsiniz.

Doğum İznini Kapatmak

İzin süreniz bitip çalışmaya karar verdiğinizde yani doğum izni kapatmak istediğinizde tekrar doktorunuza gidip bu defa çalışabilir raporu almanız gerekir.

Doğum öncesi yaptığınız gibi yine raporunuzun bir nüshasını çalıştığınız kuruma vermelisiniz. Kurum bu defa doğum izninizi kapatmak için SSK’nın web sitesine giriş yapacaktır. Sosyal güvenlik kurumuna girişiniz yapılarak çalışmadığınız tarihler ve tekrar işe başladığınız tarih bildirilecek. Böylelikle doğum izni kapatma işleminiz tamamlanmış olacak. İşyerinin size vereceği iş görmezlik belgesi ve tüm raporlarınızla çalışmadığınız dönemlere ait ücretinizi toplu olarak alabileceksiniz.



doğum izni, doğum izni kaç gündür, doğum izni hamilelikten kaç gün önce başlar, doğum izni hamilelikten kaç gün sonra biter, doğum izni toplam kaç haftadır, doğum izni kullanırken maaş kesintisi oluyor mu, doğum izni almak isteyenler ne yapmalıdır, doğum izni nasıl alınıyor, doğum izni almak için gerekli olan belgeler, doğum izni parası ne zaman nereye yatar, doğum izni parası kaç paradır, doğum izni parası toplamda ne kadar, doğum izni almak, doğum izni almak zorunlumudur, doğum izninin yarısını kullanıp yarısının parası alınıyor mu, doğum izninin hepsini kullanmak şartmı, doğum iznini toplam 10 hafta kullandım artı para alabilirmiyim, doğum iznimi kullanmasam artı para alabilirmiyim, doğum parası kaç paradır, doğum parası nereden nasıl alınır, doğum izni parası hangi bankaya yatmaktadır, doğum izni parası kaç ayda yatar,

Bir Cevap Yazın

Konulara abone olun | Yorumlara abone olun

Yeni Konular

Blogger tarafından desteklenmektedir.

© 2012 Dizi Oyuncuları, Fragmanları, Diziler, Dizi Haberleri Ve Güncel Haberler | Powered by Blogger